Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Печати

Стипендија меѓународна категорија

Напишано од Ана Трпеска вклучено . Објавено во Државни награди

Агенцијата за млади и спорт согласно член 50 од Законот за спортот („Сл. Весник на РМ“ бр. 29/02, 66/04, 81/08, 18/11, 51/11 и 64/12), врши верификација на спортисти од меѓународна категорија.

Спортистите сениори, државјани на Република Македонија, врз основа на постигнати резултати во одреден временски период, се стекнуваат со спортската категорија: спортист од Меѓународна категорија.

 

Агенцијата за млади и спорт согласно член 50 од Законот за спортот („Сл. Весник на РМ“ бр. 29/02, 66/04, 81/08, 18/11, 51/11 и 64/12), врши верификација на спортисти од меѓународна категорија.

Спортистите сениори, државјани на Република Македонија, врз основа на постигнати резултати во одреден временски период, се стекнуваат со спортската категорија: спортист од Меѓународна категорија.

Еднаш стекнатата спортска категорија има траен карактер и доживотно му припаѓа на спортистот како титула. Спортската категорија спортистите ја стекнуваат врз основа на остварените резултати на официјалните натпревари, државни првенства, европски и светски првенства, светско универзитетско првенство и летни и зимски олимписки игри. При утврдувањето на спортската категорија се вреднуваат само резултатите остварени на официјални меѓународни натпревари кои се во календарот на европските и светските асоцијации и државните првенства. Спортските резултати кои ги постигнуваат спортистите во сениорска конкуренција, поточно мерилата и критериумите се утврдени во Правилникот за категоризација на спортистите од Република Македонија („Сл. Весник на РМ“ бр. 51/02 и 50/04).

Националните спортски федерации должни се навреме да достават комплетна документација за предложените кандидати за категоризирани спортисти.

Спортист од меѓународна категорија

1. Сашко Арсовски - Карате

2. Атанас Николовски – Кајак

3. Евгениј Поп Ацев – маратонско пливање

4. Зоран Ристовски - Велосипедизам

5. Димитар Ѓорѓиев - Кик бокс

6. Дејан Манасков - Ракомет

7. Стојанче Стоилов - Ракомет

8. Стевче Алушовски - Ракомет

9. Кирил Лазаров - Ракомет

10. Влатко Митков - Ракомет

11. Аце Јоновски Ракомет

12. Бранислав Ангеловски - Ракомет

13. Владимир Темелков - Ракомет

14. Филип Миркуловски - Ракомет

15. Велко Маркоски - Ракомет

16. Златко Мојсоски - Ракомет

17. Борко Ристовски - Ракомет

18. Наумче Мојсоски - Ракомет

19. Ванчо Димовски - Ракомет

20. Петар Ангелов - Ракомет

21. Филип Лазаров - Ракомет

22. Марко Блажевски - Пливање

23. Кристијан Кајчевски – Традиционално карате

24. Аљоша Недев – Традиционално карате

25. Матеј Ангеловски - Традиционално карате

26. Марко Блажевски – Пливање

27. Ферат Курбулиќи - Карате

28. Тодор Ристески – Карате

29. Димитар Ѓорѓиев - Кик бокс

30. Јасин Реџалари - Борење

31. Пуликсенија Јованоска - Карате

32. Андреј Стојановски – Пливање (глуви)

33. Анастасиа Катерина Богдановски - Пливање

 

 

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија