Печати

Националното спортско признание

Напишано од Ана Трпеска вклучено . Објавено во Државни награди

Националното спортско признание популарно наречено Спортска пензија претствува највисока спортска титула на еден спортист, кој постигнал спортски резулати и тоа: за освоен златен, сребрен и бронзен медал, односно за освоено прво, второ и трето место на Олимписките игри, Параолимписките игри, Шаховска олимпијада, Светски и Европски сениорски првенства во Олимписки и Параолимписки спортови. Националното спортско признание се добива во вид на плакета и месечен финансиски надоместок.

 

Националното спортско признание популарно наречено Спортска пензија претствува највисока спортска титула на еден спортист, кој постигнал спортски резулати и тоа: за освоен златен, сребрен и бронзен медал, односно за освоено прво, второ и трето место на Олимписките игри, Параолимписките игри, Шаховска олимпијада, Светски и Европски сениорски првенства во Олимписки и Параолимписки спортови. Националното спортско признание се добива во вид на плакета и месечен финансиски надоместок.

УРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА УСЛОВИТЕ И НАЧИНОТ НА ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАЦИОНАЛНО СПОРТСКО ПРИЗНАНИЕ ЗА ВРВНО СПОРТСКО ОСТВАРУВАЊЕ И ВИСИНАТА НА ПАРИЧНИОТ НАДОМЕСТОК


Спортисти со национално спортско признание

1. Атина Бојаџи (in memoriam) – маратонско пливање
2. Владимир Богоевски - одбојка
3. Горан Србиновски - одбојка
4. Александар Тасевски - одбојка
5. Дарко Панчев – фудбал
6. Индира Кастратовиќ - ракомет
7. Ацо Русески - бокс
8. Шабан Сејди - борење
9. Ванчо Каранфилов – спортско стрелаштво за инвалидизирани
10. Реџеп Реџеповски – бокс
11. Стојна Вангелова - кошарка
12. Благоја Георгиевски - кошарка
13. Бранимир Јовановски - спортско стрелаштво за инвалидизирани
14. Шабан Трстена - борење
15. Мирче Опелоски - карате
16. Нико Нестор – маратонско пливање
17. Елизабета Чолаковска Шпољариќ - куглање
18. Зоран Шоров - борење
19. Весна Секуловска - шах
20. Димитар Бојаџиев – маратонско пливање
21. Милко Ѓуровски - фудбал
22. Азис Сали - бокс
23. Трајко Недев - шах
24. Владимир Георгиев - шах
25. Драгољуб Јаќимовиќ - шах
26. Томи Стефановски – маратонско пливање
27. Димитар Илиевски Мурато (постхумно)
28. Игор Димовски – маратонско пливање
29. Рагми Арифовски – голбал за слепи лица
30. Вангел Жабев – пливање за инвалидизирани лица                                                           31. Дејан Недев-традиционално карате                                                                                 32. Ганчо Стојменовски-фудбал за глуви                                                                   33.Страхил Николовски-фудбал за глуви                                                                           34.Јован Момировски-фудбал за глуви                                                                               35.Мурад Рамазанов-борење                                                                                             36.Могамед Ибрагимов-борење                                                                                 37.Мумин Вели-бокс                                                                                                   38.Кирил Лазаров-ракомет