Print

ИЛИНДЕНСКИ ПЛАНИНАРАСКИ МАРШ 2014

on . Posted in Соопштенија

Федерација на планинарски спортови на Македонија и членови на ПСК „Бистра“ - Скопје, како увертира на традиционалниот Илинденски Планинарски Марш 2014 кој по 28-ми пат се одржува под покровителство на АМС.Тој е дел од активностите со кои владата на Република Македонија, АМС и неколку спортски федерации ќе ја одбележат натамошната посветеност на илинденското празнување.

Федерација на планинарски спортови на Македонија и членови на ПСК „Бистра“ - Скопје, како увертира на традиционалниот Илинденски Планинарски Марш 2014 кој по 28-ми пат се одржува под покровителство на АМС.Тој е дел од активностите со кои владата на Република Македонија,АМС и неколку спортски федерации ќе ја одбележат натамошната посветеност на илинденското празнување.

Учесниците на планинарскиот Илинденски марш моментално се во месноста Селце и за околу 3-4 часа ќе пристигнат во Крушево.

Во склоп на Илинденскиот марш организирани се и следните планинарски трансферзали:

“Февруарски поход”, пешачење на дел од патеката од походот со старт 08.00 час. од Прилеп – манастир “Св. Ѓорѓија” – до село Крстец. Носител на организација Планинарско Спортско Здружение “Козјак – Прилеп”. Учество на 20 – 30 планинари

КОРАБ
Освојување на највисокиот врв во Македонија (Голем Кораб) – “Врвот на слободата”. Носител на организација ФПСМ. Старт 06.00 часот Гостивар. Учество на 40-50 планинари. Зад целата Организација стои “Агенција за млади и спорт на Р.М.”

 СЛАВЕЈ ПЛАНИНА

Симболично искачување на “Славеј планина”. Носители на организација Планинарско Спортско Здружение “Два Камна – Кичево” и Планинарско Еколошко Друштво “Закамен – Струга”. Старт 08.00 часот. с.Лактиње. Учество на 20-30 планинари

Директорот Маријан Спасески изјави „Илинден е еден од најголемите и најзначајните национални празници на македонскиот народ го завзема значајно место во македонската историја“.

 

Информатички спортски систем