Печати

Наградени најдобрите ,,Млади Уметници”

вклучено . Објавено во Соопштенија

ams izlozba

Директорот на Агенцијата за млади и спорт Дарко Каевски на свеченоста по повод проектот ,,Млади Уметници”ги додели наградите и со тоа ја означи за отворена изложбата од пристигнатите дела на млади автори во Националната галерија на Македонија, објект Мала Станица.

Проектот ,,Млади Уметници" започна со објавување Конкурс од страна на Агенцијата за млади и спорт во пет категории (сликарство, скулптура, фотографија, графика и графички дизајн) каде независна комисија од познати уметници ги избра најдобрите. Сите заинтересирани љубители на уметноста, авторските дела на младите уметници, можат да ги погледнат во Националната галерија на Македонија, објект Мала Станица-2.

Наградени  се следниве млади уметници:                                                                  

Софија Симјановска – сликарство                                           Беатрис Петровска - сликарство

(категорија од 15 до 20 години)                                                (категорија од 21 до 29 години)

Никола Стојановски – сликарство                                            Лина Дамјан - сликарство

(категорија од 15 до 20 години)                                                (категорија од 21 до 29 години)

Јана Бутеска – сликарство                                                      Ирина Крстевска - фотографија

(категорија од 15 до 20 години)                                                (категорија од 21 до 29 години)

Димитар Пренџов – сликарство                                               Иван Магленов – графички дизајн

(категорија од 15 до 20 години)                                                (категорија од 21 до 29 години)

Јован Петкоски – фотографија                                                            Ана Спасова - графика

(категорија од 15 до 20 години)                                                (категорија од 21 до 29 години)