Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

“Стоп на пороците кај младата популација”

“Стоп на пороците кај младата популација”

Агенцијата за млади и спорт продолжува со имплементацијата на Проектот...

Одржан прв јавен настан за Закон за млади

Одржан прв јавен настан за Закон за млади

По повод отпочнувањето на процесот за креирање на Законот за млади, вчера...

Соопштение

Соопштение

Агенцијата за млади и спорт за прв пат аплицираше за проект во Европската...

Средба по повод процесот и активностите на RYCO канцеларијата

Средба по повод процесот и активностите на RYCO канцеларијата

Денеска, директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски оствари...

 • “Стоп на пороците кај младата популација”

  “Стоп на пороците кај младата популација”

 • Одржан прв јавен настан за Закон за млади

  Одржан прв јавен настан за Закон за млади

 • Соопштение

  Соопштение

 • Средба по повод процесот и активностите на RYCO канцеларијата

  Средба по повод процесот и активностите на RYCO канцеларијата

Печати

Неделава се одржуваат првите консултации за нов Закон за млади во Македонија

вклучено . Објавено во Соопштенија

ams

Младите од Кичево, Охрид и Куманово споделија кои се нивните потреби и идеи

На 21-ви и 22-ри мај во три градови се одржаа првите консултации со млади за да се чујат нивните ставови за тоа каков Закон за млади е потребен во Македонија. Младите од Кичево, Охрид и Куманово ги споделија своите ставови за тоа кои проблеми би сакале да бидат решени со овој закон со претставници на младинските организации, Агенцијата за млади и спорт и Владата на Република Македонија.

Учесниците на овие настани порачаа дека младинскиот глас ретко се слуша од институциите и бараат ова да се промени преку квалитетно и транспарентно младинско учество на локално и национално ниво. Се разговараше за можни модели на локален младински совет, национална младинска организација, како и ко-менаџмент тело за поблиска соработка помеѓу младите и институциите. Дополнително, како најважно младите го издвоија решавањето на проблемите кои водат до иселување и апатичност кај младите.

Дебатите и иницијативата за Закон за млади се организирани од работна група која ја сочинуваат: Пратеничкиот клуб за младински прашања и политики при Собранието на Република Македонија, Агенцијата за млади и спорт и претставници на младинските организации Национален младински совет на Македонија, Коалиција на младински организации СЕГА и подмладоците на повеќе политички партии.

Ова се само првите од серија дебати кои во текот на еден месец ќе се одржат во 20тина општини во Македонија, на кои младите ќе можат да ги споделат своите идеи и потреби со работната група за изработка на овој закон. Со овој процес инициран заеднички од пратениците, институциите и младинските организации во Македонија, се надеваме дека ќе се креира добар закон кој ќе го промени животот на младите во земјата на подобро. На дебатите се поканети сите заинтересирани млади луѓе кои сакаат да дознаат што значи Закон за млади и да го кажат својот став за тоа што ваков документ треба да содржи.

Следните консултации се случуваат денес (23-ти мај) во Прилеп и Битола, а следната недела продолжуваме со интензивни консултации.

Адреса за контакт:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија