Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници

Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници"

  Музејот на град Скопје е местото каде денес беше отворена изложбата...

Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС

Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС" за 2019 година

Агенцијата за млади и спорт (АМС) по шести пат го реализира проектот за...

Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

Градот Скопје се приклучи на кампањата на Агенцијата за млади и спорт и...

Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски, на покана на...

Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Агенцијата  за млади и спорт продолжува со имплементацијата на...

 • Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници

  Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници"

 • Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС

  Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС" за 2019...

 • Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

  Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

 • Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

  Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на...

 • Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

  Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Печати

Доделени спортски ваучери за Националните спортски федерации

вклучено . Објавено во Соопштенија

ams vau

Агенцијата за млади и спорт ги додели ваучерите за Националните спортски федерации, мерка која беше одамна најавена, а е во насока на подобрување на работата на спортските федерации, преку изнаоѓање партнери за соработка кои ќе ги искористат поволностите од законот за ослободување од законот за добивка.

Доделувањето на ваучерите беше во просториите на Агенцијата за млади и спорт од страна на директорот на АМС, Дарко Каевски, советникот за спорт при Владата, Даниел Димевски, како и раководителот на секторот спорт при АМС, Томислав Андоновски.

-Ова е всушност повик до сите компании да помогнат во реализација на средствата од спортските ваучери. Благодарност до премиерот на државата, УЈП, Министерството за финансии, советниците за спорт во владата на РСМ, како и до сите членови на посебната комисија при АМС, изјави Каевски.

Тој додаде дека е планиран и караван на мотивирање на приватните сопственици, да вложуваат средства во спортот.

Советникот за спорт во владата на РСМ, Даниел Димевски додаде неколку информации во делот на искористување на средствата, кои ќе има можност да се користат веднаш, а потенцираше дека се отворени за соработка со сите спортски институции во делот на изнаоѓање партнери за соработка, во колку имаат проблем во тој дел.

Мерката за поттикнување во спортот од сегашните 6 милиони, има тенденција да прерасне во 10 милиони евра, додавајќи дека ова е пилот проект, а вети и посебни мерки насочени кон врвните спортските клубови кои имаат настапи на меѓународен план.

Со внимателно обработени податоци, направена е детална анализа и одредена е висината на вредноста на ваучерот.

Така на пример, РФМ доби ваучер од 15.291.540, Кошаркарска федерација доби ваучер од 12.511.000, а Одбојкарска федерација 10.426.000 ден.

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија