Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Агенцијата за млади и спорт организираше прес конференција по повод...

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсовски направи увид во...

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Директорот на Агенцијата за млади и спорт Мојсовски се сретна со нашиот...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

Избрани се најдобрите од конкурсот "Млади уметници" во две возрасни...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

“Млади поети” е еден од проектите кои имаат за цел да ја...

 • Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

  Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

 • Кошаркарско игралиште во Аеродром

  Кошаркарско игралиште во Аеродром

 • Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

  Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

Печати

Агенцијата за млади и спорт претседаваше со Управниот одбор на РИКО

Напишано од administrator вклучено . Објавено во Соопштенија

ams naum

Денес, директорот на Агенцијата за млади и спорт Наумче Мојсовски одржа онлајн состанок на десеттиот Управен одбор на Канцеларијата за Регионална младинска соработка (RYCO).

-       КОВИД-19 пандемијата го промени целокупното функционирање, но тоа нема да промени многу во заложбите и нашата улога на главни фасилитатори и поддржувачи на младинските политики што се дел од Берлинскиот процес за земјите од Западен Балкан, како и нивна имплементација во агендата на реформите и општествените процеси во нашите држави, истакна Мојсовски.

naumce

Денес,директорот на Агенцијата за млади и спорт Наумче Мојсовски одржа онлајн состанок на десеттиот Управен одбор на Канцеларијата за Регионална младинска соработка (RYCO).

-       КОВИД-19 пандемијата го промени целокупното функционирање, но тоа нема да промени многу во заложбите и нашата улога на главни фасилитатори и поддржувачи на младинските политики што се дел од Берлинскиот процес за земјите од Западен Балкан, како и нивна имплементација во агендата на реформите и општествените процеси во нашите држави, истакна Мојсовски.

Тој додаде дека е потребен инклузивен пристап на решавањето на проблемите и предизвиците пред кои сме поставени , тимска работа и креирањето на Советот на младите при Агенцијата  за млади и спорт, преку кој организациите и индивидуите кои работат на унапредувањето на младинските политики во нашата држава заедно ќе стигнат до најсоодветните решенија под мотото "од младите за младите".

Физичкото дистанцирање многу лесно може да премине и во социјална изолација, посебно кај младите кои ги немаат финансиските ресурси кои овозможуваат приклучување кон дигиталната трансформацијаод таа причина, потребно да се изнајдат начини како најранливите категории на граѓани (а посебно младите од овие категории) да ја добијат најсоодветната поддршка од нашите институции. И не е само дигитализацијата еден од предизвиците - тука е и соочувањето со разните аспекти на менталното здравје на младите во вакви, посебни услови во време на пандемија и дистанцирање.

-       Процесот RYCO за сите нас е регионален механизам за промовирање на мобилност, разновидност, помирување, демократски вредности, учество, активно граѓанство и интеркултурно учење но и наоѓање заеднички решенија за предизвиците. Тоа е наша одговорност денес, утре и во целиот наш заеднички мандат, преку здружување на силите во мултилатерален пристап да им овозможиме на нашите општества и нашата младина да се здружат во заеднички вредности и да се движат напред, додаде Мојсовски.

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија