Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Агенцијата за млади и спорт организираше прес конференција по повод...

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсовски направи увид во...

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Директорот на Агенцијата за млади и спорт Мојсовски се сретна со нашиот...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

Избрани се најдобрите од конкурсот "Млади уметници" во две возрасни...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

“Млади поети” е еден од проектите кои имаат за цел да ја...

 • Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

  Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

 • Кошаркарско игралиште во Аеродром

  Кошаркарско игралиште во Аеродром

 • Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

  Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

Печати

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Напишано од administrator вклучено . Објавено во Соопштенија

namuce 1

Во среда, 3 март 2021 година, во МладиХабво Скопје, Наумче Мојсовски, Директор на Агенцијата за млади и спорт(АМС) и Бојан Петровски, Претседател на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) како најголемо претставничко тело на младите и младинските форми на организирање од Северна Македонија, потпишаа Меморандум за соработка. Истиот има за цел да ја зајакне соработката помеѓу АМС и НМСМ кон унапредувањето на статусот и положбата на младите во Северна Македонија.

Согласно склучениот меморандум, соработката помеѓу АМС и НМСМ ќе се однесува на заеднички активности за унапредување на младинските политики и младинското претставување во процесите на донесување на одлуки преку:

-         соработка при избор на младински претставници во советодавни и управни домашни и меѓународни тела и органи;

-         заедничка реализација на консултативни процеси, обуки, тренинзи, конференции и тематски работилници со млади и младински форми на организирање;

 

-         подготовка и спроведување на заеднички иницијативи за обезбедување на донации и проекти и организирање на заеднички активности и настани.

Дополнително, АМС и НМСМ ќе продолжат заеднички да го препознаваат и валоризираат трудот на младите при адресирање на различни општествени прашања преку доделување на Наградата за младинско учество.

naumce 2

 

На настанот, Наумче Мојсовски,Директор на Агенцијата за млади и спорт (АМС) истакна „Агенцијата за млади и спорт покажува и докажува дека секогаш е партнер на младите луѓе и младинските организации и ќе настојува сите прашања и процеси врзани со младите луѓе да ги решава заедно, на иста маса со младите, затоа што тие знаат што е најдобро за нив.Со овој меморандум се обрзуваме на заедничкo навремено и ефикасно спроведување на активности и имплементација на проекти од интерес и значење за младите, младинските политики и унапредувањето на статусот и положбата на младите во Северна Македонија. Ќе работиме на креирање нови и модерни политики, стратегии за млади, ќе учиме едни од други и заедно ќе растеме. Преку сите механизми, договоривме редовна соработка со Националниот младински совет, ќе ги консултираме и активно ќе учествуваат во процесите врзани со младинските политики. Соработката помеѓу АМС и НМСМ ќе се однесува на заеднички активности за унапредување на младинските политики и младинското претставување во процесите на донесување на одлуки “.

Бојан Петровски, Претседател на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ), посочи „Ја поздравуваме соработката со Агенцијата за млади и спорт, и тоа што НМСМ го препознаваат како претставничко тело на младите и сериозен партнер во сферата на младинските прашања и политики. Со овој Меморандум нашата соработка се зајакнува, а на младите им се обезбедува значајно учество во процеси за креирање политики, и носење на одлуки кои ги засегаат“.

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија