Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Вклучете се во „Европската недела на спорт”

Вклучете се во „Европската недела на спорт”

„Европска недела на спортот” е проект на Европска Унија, во...

Промовирана поштенска марка во чест на фудбалската репрезентација

Промовирана поштенска марка во чест на фудбалската репрезентација

Поштенска марка по повод историскиот настап на македонските фудбалери на...

Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

Агенцијата за млади и спорт во делот на активности за млади, како и секоја...

Репрезентативците во Самбо на Европско во Кипар

Репрезентативците во Самбо на Европско во Кипар

Од 24-30 мај во Лимасол, Кипар ќе се одржи Европско првенство во Самбо...

Каратистите на Европско во Пореч

Каратистите на Европско во Пореч

Сениорската карате репрезентација ќе учествува на Европско карате првенство...

 • Вклучете се во „Европската недела на спорт”

  Вклучете се во „Европската недела на спорт”

 • Промовирана поштенска марка во чест на фудбалската репрезентација

  Промовирана поштенска марка во чест на фудбалската репрезентација

 • Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

  Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

 • Репрезентативците во Самбо на Европско во Кипар

  Репрезентативците во Самбо на Европско во Кипар

 • Каратистите на Европско во Пореч

  Каратистите на Европско во Пореч

Печати

Формиран е советот на млади при Агенција за млади и спорт

вклучено . Објавено во Соопштенија

 ams logo

Согласно Националната стратегија за млади кон тематската област за Младинско учество, со цел, Обезбедување на позначаен институционален фокус на младите преку Агенцијата за млади и спорт, мерката „Воспоставување на коменаџмент – механизамм за одлучување и координација при спроведување на активностите со членство на младински организации , организациите за млади, чадор организациите и претставници на администрацијата“ а со цел зголемено вклучување на младите при креирање на политиките за млади се формираше Совет за млади при Агенцијата за млади и спорт.

Врз основа на јавниот повик објавен од страна на Агенцијата за млади и спорт аплицираа вкупно 10 младински организации, организации за млади и младински чадор организации.

Членови кои ќе го сочинуваат Советот за млади при Агенцијата за млади и спорт се :                

Марија Крстевска – Претставник од НМСМ

Зоран Илиески – Претставник од Коалиција СЕГА

Мартина Јачевска – Претставник од СМР

Нами Исаки – Претставник од ЦИД – Куманово

Стефани Спировска – Претставник од МОф

Методија Стојчески – Претставник од Младински сојуз Крушево

Евгенија Јанакиеска – МОН

Мухамед Точи – МП

Ивана Кусакатска – МТСП

 

Надлежности на Советот за млади се :

-          Да дава предлози, иницијативи и мислења до Директорот

-          Ги следи состојбите поврзани со младинските политики и општетствени текови и предлага нивно унапредување

-          Предлага и планира мерки за унапредување на позицијата на младите луѓе

-          Предлага и креира критериуми за поддршка на младинските организации и организации за млади

-          Изготвува анализи, осврти, информации и други материјали

-          Разгледува барање од младинските организации и организации за млади

-          Постапува по дополнителни барања и потреби на Директорот.

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија